Kentsel Politika
Kentsel Kamusal Hizmetler
“Kentsel Kamusal Hizmetler” kitabı, özellikle büyük şehirlerde hızla artan nüfus ve yoğunluğa paralel olarak giderek kentselleşen toplumsal yapı ve bu yapının müşterek ihtiyaçlarının karşılanmasında, kentsellik odaklı bir kamu hizmeti anlayışı içinde yasal, yönetsel, kavramsal ve ölçeksel birçok parametrenin değişim serüvenini ele almaktadır.
Küreselleşme
Küreselden Yerele Sosyal, Ekonomik ve Kültürel Yaklaşımlar
Küreselden yerele sosyal, ekonomik ve kültürel açıdan kitaba katkı sağlayan tüm yazarlarımızın ilgi alanları, alt disiplin dalları ve kavramın hâkim oldukları yazında ele alınış biçimleri ile oluşturulan Küreselleşme kitabı, kavramın uçsuz bucaksız anlamsallığına bir sınırlama getirmese de, güncel konuları ele alması açısından önemli bir çalışma...
Small Entrepreneurs in Urban Bus Public Transportation in Ankara
Kitap, hızla büyüyen ve kentlerde yoğunlaşan nüfusa karşılık hizmet sağlayamayan yerel yönetimlerin meydana getirdiği kent içi ulaşım hizmet boşluğunu dolduran ve sonrasında öncelikli bir statüye sahip olan özel kentsel ulaşım girişimcilerinin, kentteki farklı bölgelerde farklı ulaşım modelleri ve mekanizmalarıyla ulaşım rantını nasıl üretip bölüştüğünü gösterme çabasıyla özgün bir nitelik taşımaktadır.
"Pandeminin Gölgesinde Otoriter Devletin Kentsel Gündelik Hayata Müdahaleleri" başlıklı makale ile katkı sağladığım Praksis Dergisi'nin 60. sayısı Krizler Çağında Coğrafya ve Mekan çıktı...
Yayınlar
Kamu Yönetimi Ansiklopedisinin “Yerel Yönetimler Kent ve Çevre Politikaları” cildinde yer alan “Girişimci Kent”, “Dünya Kenti” ve “Kent Diplomasisi” kavramları, kentlerin yalnızca yerel ve ulusal değil uluslararası platformda da rekabetçi ve girişimci etkinliklerin yaşandığı etken bir forma bürünmesi sürecinin anlaşılması adına kent literatürüne önemli bir katkı sunmaktadır.
Kitaba katkı sağlayan tüm yazarlarımızın ilgi alanları, alt disiplin dalları ve kavramın hâkim oldukları yazında ele alınış biçimleri ile oluşturulan Girişimcilik: Teoriden Pratiğe kitabı, farklı ölçeklerde ekonomik, sosyal ve kültürel olmak üzere farklı girişimcilik algılarını ve kamu ve özel sektör aktörleri tarafından farklı uygulanış biçimlerini ele alması açısından önemli bir çalışmadır. Kitabın genel Girişimcilik algısına farklı bir bakış açısı sunan “Kentsel Girisimcilik” bölümü, yerel düzeydeki kaynakların dağıtımı, imkanların bölüşümü, karar alma mekanizmasında yer alan aktörler, bürokrasi ve iç isleyiş mekanizmalarının bu süreçteki rolünü ortaya koymaktadır.
İdealkent dergisinin İlhan Tekeli hocanın şehircilige bakışını merkez alan sayısında yer alan Kamu Yetersiz Kalınca adli makale, İlhan Tekeli’nin kentsel ulaşım analizleri ışığında, özel hizmet sunumunun meşrulaşmasının altında yerel yönetimlerin ancak böylelikle hizmet verebilir hale gelmesi tezini ileri sürmektedir. Kent içi özel toplu taşıma işletmeciliğinin tarihsel süreç içinde meşruiyet kazanması, kamunun toplumun ulaşım ihtiyaç ve taleplerini yerine getirememesi nedeniyle işlevsellik kazanması ile başlayıp adeta kent içi ulaşım örgütlenmesinin bir uzvu haline gelmesi ile sonuçlanan bir hal almıştır.
Yerel Ekonomik Kalkınma ve Güncel Yaklaşımlar kitapta yer alan “Yerel Ekonomik Kalkınma için Yeni Kentsel Gündem” bölümü, “Herkes için Sürdürülebilir Kentler ve Yerleşmelere” ilişkin Kito Bildirgesi temel alınarak gelişim stratejileri, planlama ve yönetim stratejileri ve uygulama stratejileri olmak üzere 3 ana temada yerel ekonomik kalkınma ve sürdürülebilir kentler icin oluşturulan yol haritasını ele almaktadır.
lnternational Journal of Geography and Geography Education`nin (44) sayısında yer alan “Yerel Yönetimlerde Karar Alma Süreci: Adana Kentsel Otobüs Ulaşım Hizmetleri Üzerine Bir Inceleme” adlı makalede, Adana ili örneği üzerinden kent içi otobüs ulaşım hizmetlerinin karar alma, hizmetin sevk ve idaresi ve sunum süreçlerini irdelemektir. Çalışmada 1998-2020 yılları arasında Adana Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi Genel Kurulu’nda alınan kararların tümü incelenmiş olup karar tipleri, karar sayılarının yıllara göre yüzdelik değişimi, karar sonuçları, kararlar alınırken incelemeler yapan komisyon çeşitleri, hangi konular üzerinde kararlar alındığı ve karar mekanizmasında yer alan çoklu aktörel yapılar ele alınmıştır.
Göç Araştırmaları Dergisinin 3(2) sayısında yer alan “Toplumsal Uyum ve Bütünleşme Bağlamında Erzincan'a Yerleştirilen Ahıska Türkleri Üzerine Bir Değerlendirme” adlı makalede, Türk vatandaşlık rejiminin, Türk soyundan gelen ve müslüman olan göçmenlere sağladığı avantajlar bağlamında, Ahıskalıların Türkiye’de yerleştikleri kentlerden biri olan Erzincan’da Türk toplumu ile bütünleşmesi ve uyum süreci incelenmiştir.
Belediyelerin Geleceği ve Yeni Yaklaşımlar kitabında yer alan “Türkiye’de Yaşam Memnuniyetinin Boyutları ve Yerel Kamu Hizmetlerinden Tatmin Arasındaki İlişki” adlı bölümde, TÜİK tarafından yürütülen Yaşam Memnuniyeti Araştırması’nın (YMA) verilerine dayanarak yerel kamu hizmetlerinden memnuniyetin temel belirleyicileri incelenmiştir. Sözkonusu araştırma 2013 yılında il düzeyinde yürütüldüğünden iller arasında karşılaştırmalara da imkân sağlamıştır. Çalışmanın ilk bölümünde yerel kamu hizmetlerinden vatandaş memnuniyetini artırmaya yönelik çağdaş yaklaşımlar ve iyi uygulamalar incelenmekte, ikinci bölümde illere göre Türkiye’de yerel ve merkezi kamu hizmetlerinden memnuniyet karşılaştırmalı olarak TÜİK YMA 2013 verileri ile incelenmekte ve son bölümde yerel kamu hizmetlerinden memnuniyetin başta hayat tatmini olmak üzere il düzeyinde belirleyicileri ile arasındaki korelasyonlar değerlendirilmektedir.
Çağdaş Yerel Yönetimler Dergisinin 30/4 sayısında yer alan “Kentsel Toplu Taşıma Aktörleri Üzerinde Yeni Bir Regülasyon Mekanizması” adlı makale, ulusal ve uluslararası meslek standartlarını temel alarak, teknik ve meslekî alanlarda denetim, kontrol, ölçme-değerlendirme ve personel belgelendirme faaliyetlerini yürüten Mesleki Yeterlilik Kurumunun (MYK), kentsel toplu taşıma aktörleri üzerinde yeni bir regülasyon mekanizması haline gelmesinin, bir taraftan merkezi yönetim kurumlarının kentsel kamusal hizmetlerdeki sorunların çözümüne ilişkin müdahalelerini, bir taraftan ise regülasyon ve düzenleme aracılığıyla kent içi toplu taşıma işletmeleri üzerinde hakim bir aktöre dönüşümünü ele almaktadır.